Türkiye’den AB’ye İthalat Vergisi
Türkiye Avrupa Birliği’nin bir parçası değildir, ancak ülke ithalat ve ihracat alanında AB tarafından uygulanan bir dizi düzenlemeye uymaktadır. Çoğu durumda, Türkiye’den ithalat yapanlar gümrüğe tabi değildir, ancak bazı alanlar bu açıdan dikkat gerektirebilir. Türkiye’de bir ithalat şirketi açmak ve gümrük gerekliliklerini öğrenmek istiyorsanız Türk şirket kuruluş acentelerimizle görüşebilirsiniz . Uzmanlarımız size Türkiye ithalat vergisi hesaplayıcısı ve ilgili tarifeler hakkında daha fazla bilgi verebilir.
AB’deki Türk ithalatçılarına yönelik gereklilikler
TARIC, her ülkenin gümrük vergileri ve ithalat ve ihracat faaliyetleri hakkında bilgi sağlayan Avrupa Topluluklarının Entegre Tarifesidir. Ticaret şirketi sahiplerinin ürün kategorilerini analiz etmeleri ve herhangi bir vergi olup olmadığını görmeleri gerekir.
Çoğu Türk ithalatçısı için gümrük birliği vergisi %0’dır, ancak tarım ürünleri ve ticaret imtiyaz anlaşmalarıyla düzenlenen belirli doğal kaynakların ithalatı için işler değişir. Kodları kontrol ederek herhangi bir vergi uygulanıp uygulanmadığını görmek , Türkiye’deki şirket kuruluş uzmanlarımızın yardımıyla yapılabilir . İşte Türkiye’den AB’ye ithalat vergisi hakkında birkaç ayrıntı :
- • Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği Anlaşması 1995 yılında imzalandı.
- • Türkiye’ye yapılan ithalatın büyük kısmı topluluk içi mal alımı olarak değerlendirildiğinden, herhangi bir vergi uygulanmamaktadır.
- • Seramik ürünleri, mobilya, deri ürünleri, motosiklet ve benzeri ürünlerde en yüksek gümrük vergisi oranı uygulanmaktadır.
- • Türkiye’nin kullandığı kodlama sistemi Dünya Gümrük Örgütü’nün uyguladığı kodlamadır.
- • İthalatçılar için KDV ödemesi zorunludur.
- • Gümrük vergilerinin hesaplanmasında eşyanın CIF kıymeti esas alınır.
Türkiye ithalat vergisi hesaplayıcısı hakkında eksiksiz bilgi, Türk şirket kuruluş uzmanlarımızla görüşülebilir . Aynı ekip , bu ülkede bir ticaret şirketi kaydettirmek isteyen girişimcilere yardım sunabilir .
Türkiye’den AB’ye ithalat için belge gereklilikleri
Tarım ürünleri ve çelik, kömür ve diğer ilgili malzemelerden yapılmış emtialar hariç, Türkiye’deki ithalatçılara uygulanan hiçbir vergi yoktur . Formaliteler oldukça basitleştirilmiştir, ancak belgeler açısından tüm gerekliliklere dikkat edilmelidir. Ürünlerin menşe sertifikası, bir TR dolaşım sertifikası ve bir uygunluk sertifikası, Türkiye’den AB’ye ithalat için istenen belgeler arasındadır. Tarım ürünleri söz konusu olduğunda, EUR-MED sertifikası gereklidir.
Ürünlerin tercihli statüsünü doğrulayan hiçbir belge yoksa, ithalatçıların normalde üçüncü ülkelere uygulanan gümrük vergilerini ödeyebileceğini belirtmek önemlidir. Yetkililer ayrıca ticaret şirketleri için KDV uyumluluğu hakkında bilgi isteyecektir.
Türkiye’deki şirket kuruluş temsilcilerimizden biri size AB’ye ithalat yapanların tabi olduğu belgelerle ilgili düzenlemeler hakkında daha fazla bilgi verebilir.
Türkiye’deki diğer ithalat prosedürleri
Alkol ve tütün gibi ürünler için belirli ithalat prosedürleri vardır ve çoğu lisans ve izinlere atıfta bulunur. Bunlar TAPDK veya Tütün Ürünleri ve Alkollü İçecek Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından verilir .
Değerli metaller söz konusu olduğunda, bu tür ürünler Borsa İstanbul tarafından düzenlenen İstanbul Değerli Metaller Borsası’nın izniyle ithal edilebilir. İlaç ürünleri bile Türkiye Sağlık Bakanlığı’ndan onay ve özel sertifikalar gerektirir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi, Türkiye’den AB’ye ithalat vergisi hakkında tüm ayrıntıları açıklayabilecek acentelerimizle görüşülebilir .
Türkiye’de ticaret sektöründe yatırım yapmak
İthalat ve ihracat alanında bir işe başlamak yerel ve uluslararası girişimciler için kesinlikle harika bir seçenektir. İş ortamı oldukça avantajlıdır, vergi rejimi de öyle, Türkiye AB’nin bir parçası olmasa bile. Ancak, Türkiye’den AB’ye ithalat vergisi yoktur , ancak tarımsal mallara özel düzenlemeler ve tarifeler uygulanır.
Uluslararası oyuncular, ticaret alanında deneyimli bir iş gücünden, lojistik ve taşımacılıkta büyük destekten, depolamadan, mükemmel altyapıdan ve gümrüklerde basitleştirilmiş doğrulama sürecinden faydalanabilirler.
İşte Türkiye’nin ithalat ve ihracatına ilişkin birkaç veri ve rakam :
- Türkiye’nin 2019 yılında yaptığı mal ithalatı toplam 211 milyar dolara yakın değerde gerçekleşti.
- Aynı yıl Türkiye’nin ihraç ettiği malların toplam değeri 180 milyar dolar civarındaydı.
- 2020 yılında Türkiye’nin ihracatı yaklaşık 170 milyar dolar, ithalatı ise yaklaşık 220 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye ithalat vergisi hesaplayıcısı ve bu ülkedeki ticaret faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz ? Lütfen Türk şirket kuruluş uzmanlarımızla daha fazla ayrıntıyı görüşmekten ve yardım istemekten çekinmeyin. Hemen bizimle iletişime geçin .