Türkiye’de Mali Temsilci
Türkiye’deki mali temsilci, ülkedeki yabancı bir işletmenin vergi ve mali yükümlülüklerini idare etmek üzere atanan bir kuruluş veya bireydir. Genellikle bu temsilci, yabancı bir işletmenin KDV kayıtlarını, vergi beyannamelerini ve Türk vergi makamlarıyla iletişimini yönetir.
Türkiye’de şirket kurmakla ilgileniyorsanız, mali temsil konusunda size yardımcı olabilir ve size daha fazla ayrıntı verebiliriz
Türkiye’de mali temsilciye ne zaman ihtiyaç duyarsınız?
Yabancı işletmelerin Türkiye’de mali temsilci bulundurması zorunlu değildir . Ancak, yabancı bir işletmenin Türkiye’de yerel bir temsilcisi varsa, bir temsilci ataması gerekebilir. Bunun nedeni, yerel bir temsilci bulundurmanın yerleşik işletmelerinkiyle uyumlu belirli vergi yükümlülüklerini ve sorumluluklarını tetikleyebilmesidir.
Türkiye’de bir şirket açmak istiyorsanız , bunu ülkede kurmanız gerekir. Bu sürecin bir parçası olarak, bir mali temsilci de atamalısınız.
Türkiye’de mali temsilcinin sorumlulukları
Türkiye’de bir mali temsilcinin sorumlulukları arasında vergi uyumluluğu ve mali yönetimle ilgili çok çeşitli görevler yer alır. Bu görevler şunları içerir:
- Katma değer vergisi (KDV), kurumlar vergisi (KV) ve diğer geçerli vergiler de dahil olmak üzere , Türk vergi makamlarına vergi amaçlı kayıt yaptırma konusunda yardım ;
- Doğru ve zamanında vergi beyannameleri ve raporları hazırlamak ve sunmak;
- Müşteriler ile Türk vergi makamları arasında irtibat görevlisi olarak hareket etmek;
- Faturalar, makbuzlar ve mali kayıtlar dahil olmak üzere tüm vergiyle ilgili belgelerin yönetimi ve muhafazası;
- Vergi ödemelerinin zamanında yapılmasını sağlamak.
Bu sorumluluklar, işletmenin özel ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, diğer vergiyle ilgili konuları ele almak için Türkiye’deki ortak muhasebecilerimizi de önerebiliriz.
Türkiye’de KDV kaydı
Türkiye’deki standart KDV oranı %20’dir. Ülke ayrıca belirli mal ve hizmet kategorilerine uygulanan KDV oranlarını da düşürdü – %10, %1 ve %0. KDV kaydı için belirli bir eşik yoktur ve işletmelerin cirolarından bağımsız olarak kayıt yaptırmaları gerekir. Bu durumda, Türkiye’de bir mali temsilci atayabilirsiniz.
Ancak, yerleşik olmayan işletmeler, KDV ödeme sorumluluğunun tedarikçiden alıcıya (alıcı) geçtiği ters ücret mekanizmasını kullanabilir. Bu durumda, Türk müşteri KDV’yi doğrudan vergi makamlarına bildirir ve öder. Yerleşik olmayan işletmeler ayrıca kısmi tevkifatlı KDV rejimlerine tabi olabilir.
Türkiye’deki tüketicilere elektronik hizmetler (e-hizmetler) sağlayan yerleşik olmayan işletmeler için bir istisna geçerlidir. Ülkede KDV kaydı için gereklidirler ve bu durumda Türkiye’de bir mali temsilci yardımcı olabilir.
Türkiye’de KDV’den sorumlu vergi daireleri, Maliye ve Hazine Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’dır .
Türkiye’de şirket kurduktan sonra KDV kaydı hakkında size daha detaylı bilgi verebiliriz .
Türkiye’deki vergilerle ilgili istatistikler
Türkiye’deki vergiler ve ülkedeki vergi gelirleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, işte OECD’nin 2021 yılına ait bazı istatistikleri:
- Türkiye, vergi gelirlerinden 1.654.956 milyon TL gelir elde etti;
- Gelir, kazanç ve sermaye kazançları üzerinden alınan vergilerin toplam tutara katkısı 397 milyon 629 bin TL oldu;
- En yüksek rakam 696 milyon 341 bin lira ile mal ve hizmet vergilerinden tahsil edildi.
Ayrıca, ilgilenen şirketler için Türkiye’de bordro hizmetleri de sunuyoruz . Türkiye’de bir mali temsilci arıyorsanız veya bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, lütfen yardım için ekibimizle iletişime geçin .